Sint-Barbara

Beste vrienden,

paalse-mijnwerkers-brankardiers-en-burgerbesherming-paal-vieren-hun-patrones-st-barbara_100_1000x0
paalse-mijnwerkers-brankardiers-en-burgerbesherming-paal-vieren-hun-patrones-st-barbara (Bron: HBVL 7/12/2013

Op 4 december herdenken wij onze Patrones Sint-Barbara. Zij is de Beschermheilige van de gevaarlijke beroepen, waaronder het mijnwerkersberoep ook valt. Vroeger was dit het moment van de kolenslag, proberen zoveel mogelijk kool te maken. Of er net een feestje van maken. Ik herinner me nog dat die mannen van de loco’s een “rijdend” buffet hadden gemaakt op 727. Met enkele balken en

loko_ondergrondbetonijzers in de blokken was er een tafel gemaakt met allerlei lekkers. Ze konden gewoon in de omloop er langs rijden, en oppikken wat ze lustten, klaar voor de volgende rit 😉

 

Lang vooraleer de term “multicultureel” gebruikt werd waren wij al heel lang multicultustronomisch.. we lustten wel al die lekkere dingen, of ze nu Russisch, Duits, Italiaans, Spaans, Turks, Marokkaans, Grieks, Belgisch… van oorsprong waren. Als het maar lekker was!

Na de post was het tijd, tijd om nog eens echt op stap te gaan, samen een (of meerdere) lekkere pinten te gaan drinken, plezier maken. Want ook dat konden wij!

Fijne herinneringen zijn dat, aan die tijd. Ik hoop dat nog velen onder ons deze fijne traditie in eer houden. Dat was namelijk ook één van de aspecten van het mijnwerker zijn.

Prettige Sint-Baar !!!