Info-vergadering Mijnwerkersstatuut 11 maart UPDATE

Welkom bij Mijnwerker.info, de onafhankelijke info-site voor mijnwerkers !

Er kwamen meer dan 350 mijnwerkers opdagen. De zaal was overvol. De verschillende sprekers gaven aan dat we op dit moment nog volledig op drijfzand staan. Sinds de afschaffing van het statuut per 31/12/2011 kunnen ook de diensten van de RVP geen informatie meer geven aangaande de mijnwerkerspensioenen. Dit zal zolang duren totdat er een nieuwe wet gestemd is. Op dit moment hebben we “het klad” van een wetsontwerp gekregen, wél met de uitleg dat alle partijen er “inhoudelijk” eens over zijn. Deze partij, mijnwerkersstatuut en vertegenwoordiger van de mijnwerkers, is het alleszins niet eens met de inhoud van “het klad”. We hebben ook de grootste twijfels aan de cijfers waarmee men probeert te minimaliseren (en verdelen). Tussen de aanzwezigen waren er alleszins al een heel pak meer dan “12” !

Bovendien heeft men altijd tegen ons gezegd dat de akkoorden, afgesloten in 1989 onwrikbaar zouden zijn, terwijl nu toch blijkt dat die akkoorden maar een vodje papier zijn voor deze regering. Aangezien men de stop uit de fles getrokken heeft is nu ook de “geest uit de fles”.  Uit alle reacties die we mochten ontvangen stellen we immers vast dat er zoveel onrecht en verschillen zijn gemaakt om de groep mijnwerkers te verdelen. Hoog tijd voor rechtvaardigheid!

Ken je nog collega’s, vrienden of familie die ook in de mijn gewerkt hebben? Laat hen dan ook zo snel mogelijk registreren, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken

Heb je op KS gewerkt, vul dan eerst je registratieformulier zo volledig mogelijk in. Wij houden iedereen die zich inschrijft op de hoogte via een nieuwsbrief.

Heb je vragen, dan is er ook plaats voorzien bij opmerkingen om die te stellen.

Reacties uit de pers:

Het Nieuwsblad 12 Maart 2012

TV Limburg 11 Maart 2012

HBVL 10 Maart 2012

Internetgazet 9 maart 2012

 

 

 

9 gedachten over “Info-vergadering Mijnwerkersstatuut 11 maart UPDATE”

 1. Hoe zit het met de mijnwerkers die geen statut hebben (getekend voor 500.000 frank) Hebben zij nog een kans om op 55 op pensioen te gaan?

  1. Peter Smeekens Dit komt uit een site maar ik kan blijkbaar adres niet kopiëren en plakken. Lijkt iets van de overheid te zijn: https://www.socialsecurity.be/CMS/nl/citizen/displayThema/professional_life/PROTH_12/PROTH_12_11/PROTH_12_11_1.xmlPortaal van de Belgische Sociale Zekerheid / BurgerProfessioneel leven / Vervroegd pensioen / Vervro
   http://www.socialsecurity.be
   De regering heeft enkele elementen van het pensioenstelsel voor de werknemers aa…ngepast. Ze hebben geen terugwerkende kracht en zijn van toepassing op de pensioenen die ten vroegste op 1 januari 2013 ingaan. Ze hebben in eerste instantie betrekking op de leeftijd waarop het pensioen vervroegd kan in…

  2. Hallo Jan,

   Als je toendertijd getekend hebt voor de 500.000 heb je je mijnwerkerstatuut verloren op het moment dat je een andere job begon. Zolang je werkloos was behield je dat recht. De jaren dat je gewerkt hebt in de mijn zullen later wel in je pensioenberekening mee opgenomen worden maar geven jou geen extra voorrechten. Zoals ik al aan iemand anders heb geantwoord, kan je bij de Rijksdienst voor pensioenen informatie inwinnen over je persoonlijk dossier.

   Namens Mijnwerkersstatuut

   Robert

 2. ja hoe zit dat met ons , ik heb niks meer van die tijd toen ik daar gewerkt in de mijn van Zolder,heb mijn arbeidscontract verloren door omstandigheden en ook weet ik mijn stamnummer niet meer…. ik had in die tijd ook getekend voor een 800.000 bfr, maar heb er nooit een cent van gezien!

  1. Hallo Michel,

   Je kan altijd een aanvraag indienen bij de RVP Hasselt om jouw dossier na te kijken. Op dei manier weet je hoe je persoonlijke sistuatie er kan uit zien.

   Namens Mijnwerkersstatuut

   Robert

 3. guido
  Ik heb in de kolenwasserij van zolder gewerkt tot 30/09/1986 .
  Vanaf 01/10/1986 kon ik beginnen bij belgacom en ik word op 25/05/57 55 jaar
  Ik heb nooit een premie gehad en mijn bouwlening ging van 12800bf naar 21900bf
  op 01/10/86 wat ze mij nooit verteld hadden
  Kan ik aanspraak maken op een pensioen van de mijn

  1. Hallo Guido,

   Lees het artikel dat we vandaag geplaatst hebben en voer de instructies uit. Ik vrees echter dat men je zal zegen dat je geen mijnwerkersstatuut meer hebt. Maar wie niet waagt, niet wint, luidt het spreekwoord.

   Mvg

   robert

 4. ik ben er geweest op 3daagse met school en we hebben dat bezoekt this allemaal nagebouwd maar wel berre chick +er is ook een cafeetje bij this echt leuk hoor wij
  hebben een helm en kledij moeten aan doen maar het this toch in Haspenhouw hé graag antwoord !!
  grtjs mij x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.