Loopbaaninformatie

Hebt u als ex-mijnwerker nood aan attesten en dienststaten als bewijs van uw loopbaan als mijnwerker? Richt u tot de Dienst voor uitkeringen.

U hebt in het Kempisch bekken gewerkt: de dienst “Loopbanen” van de Dienst Uitkeringen – Mijnwerkers – Kempen heeft de loopbaangegevens. Wend u tot deze dienst als u een overzicht van uw dienstjaren nodig heeft (zie contact)

 • mijnwerkers@riziv.fgov.be
 • Tel.: +32(0)11 45 77 68 of +32(0)11 45 77 61
 • Invaliditeitspensioen : +32(0)11 45 77 63
 • Loopbaangegevens : +32(0)11 45 77 68
 • Diensthoofd: +32(0)11 45 77 61
 • Fax : +32(0)11 45 77 60
  Dienst voor Uitkeringen – mijnwerkers –Kempen
  Guffenslaan 33
  3500 Hasselt

14 gedachten over “Loopbaaninformatie”

 1. beste
  heb een verleden als bovengronder en dus in principe een mijnwerkers statuut dat zegt dat ik op 60jarige leeftijd met pensioen kan gaan maar met de hervorming van 2012 is dat herzien een vermits ik geen 55jaar was moest ik twee jaar langer werken ,tot voor kort kon ik dan vermits ik 42 gewerkte jaren heb toch op 60 gaan met een financiele inlevering nu is er weer een herziening geweest en moet ik weer 6maanden langer werken heb inmiddels vier ramingen in mijn bezit en ben nog niet zeker dat ik op 60 en 6maanden op pensioen kan vermits de laatste regel enkel geldig is tot 2019 .dit is een regelrechte discriminatie vermits bijna alle statuten zullen nageleefd worden en uitgevoerd worden behalve de mijne en nog een aantal lotgenoten Mvg Remo

  1. Hallo Remo,

   Op deze website (is van de Dienst pensioenen zelf) staan de huidige voorwaarden duidelijk uiteen gezet:

   http://www.onprvp.fgov.be/NL/profes/benefits/retirement/special/miner/age/Paginas/default.aspx

   Dat dit anders is dan wat er in het verleden tegen ons verteld werd, is inderdaad duidelijk. Maar als de politiek de wetgeving wijzigt, kan je er tegen protesteren, procederen of het gewoon slikken. Dat zijn de 3 opties. Bij de eerste aanval door de regering Di Rupo, zijn we er in geslaagd door de ex-mijnwerkers te mobiliseren, de toenmalige (rampzalige) wetgeving tegen te houden en ze laten aan te passen. Maar de aanval was ingezet. De huidige regering is op dat vlak zeker niet beter en men zet door met de pensioenhervormingen. Er is ook geen enkele garantie dat er niet nog andere wetten een aanpassingen gaan gebeuren, die nadelige gevolgen gaan hebben.
   Je zou kunnen procederen op basis van de afgesloten contracten. Alleen weet je dan echt niet welke kant het zal opgaan. In België is “recht” zeker niet altijd hetzelfde als “rechtvaardig” dat is iets wat we ondervonden hebben. Plus je hebt (veel) geld én tijd nodig om procedures in te zetten. Gewoon slikken dan ? Nee dat zeker niet, we zullen ons blijven verweren als een duivel in een wijwatervat, maar daarvoor hebben we ook de steun van alle ex-mijnwerkers nodig.

   Met vriendelijke groet,

   Robert

   Secretaris KS Vriendenkring
   info@mijnwerker.info

   1. beste ,
    wil je bedanken voor je snelle en duidelijke reactie ,heb al soort gelijke antwoorden gekregen en neem het niet persoonlijk op maar ik ben belogen bestolen en bedrogen ,het sindecaat zegt dat er tegen deze wijzigingen en rechtzaak loopt blijkbaar ben ik een van de weinigen die die informatie op papier heb staan ,er heerst daar eigenlijk een sfeer berusting .hoeveel mijnwerker hebben of gaan echt efectief hun statuut verzilveren 5000? hoeveel gaan er dit niet kunnen niet tegenstaande dat ze hetzelfde statuut hebben 30 mischien ,wie gaat daar nog voor vechten? de fout zit in de onderhandelingen van 2012 daar hebben er sommige toegezegd zonder te beseffen dat er toch wel mensen zouden benadeeld worden .Ik zou graag willen weten wie in dezelfde bootje zit als ik en is een keer willen samenkomen ,want ik ben het met je eens dat we moeten vechten tot de laatste statuut word toegepast Mvg Remo

  2. Tja, ik heb mijn mijnwerkerspensioen kwijtgeraakt door de aanpassing van de wetgeving real time op de momentum. Van dwingelandij en de verdrukking gesproken. Als ge uw mijnwerkerspensioen toch wilt zullen wij dat aan een andere buitenlandse autoriteit moeten aanvragen met de wetgeving ten tijde van onze werkzaamheden in die zwarte vuile put. Twee grootvaders zijn gestikt aan stoflong en ik onder de stenen met levenslange gevolgen. Wij waren vroeger ereburgers die het land groot hebben gemaakt, maar dat zijn ze nu vergeten.

   1. Hallo Antoon,

    De wetgeving rond de pensioenen is constant onderhevig aan wijzigingen, ik denk dat je via de media al genoeg gehoord hebt dat het niet alleen voor de mijnwerkers zo is, maar voor iedereen. Je mijnwerkerspensioen kwijt raken is nog iets anders, dat kan inderdaad, maar dan ben je zelf er de oorzaak van. Opgebouwde rechten blijven bestaan, die verdwijnen niet zomaar

    Mvg

    Robert

 2. Allen, wil langs deze weg een oproep doen aan alle ex mijnwerkers die op de bovengrond gewerkt hebben en rond de 55 jaar zijn en een statuut hebben of hadden dat vermelde dat ze op 60 jarige leeftijd op pensioen konden gaan contact op te nemen met mij . Ze hebben ons namelijk met de hervorming van Augustus 2015 nogmaals benadeeld.Mannen dit is echt belanrijk!Mijn nummer is 011/434533 ik schat dat we tussen de 30 en de 50 zijn echt doen we moeten reageren het is 5 voor 12 voorbij groeten Ciarlariello Remo

  1. Beste Remo, ik ben 55j en heb 10j bovengrond winterslag ,ben in 1988 weggegaan met de 800.000 en statuut om op 60j op pensioen te gaan ! in welke situatie bevinden we ons ?

   mvg,

   jonny vekemans 089/ 35 08 19 0497/54 43 48

   1. Hallo Jonny,

    Door je keuze 800.000 zit je nu in het algemeen stelsel. Jouw mijnwerkerjaren zullen als normale jaren meegeteld worden, maar geven jou geen recht om vroeger op pensioen te gaan dan normaal.

    Mvg

    Robert

 3. Beste allen,

  ik kwam half 2015 ook van een kale kermis thuis, mij is steeds gezegd dat als je een gewezen mijnwerker bent geweest dat je op 55 jaar op pensioen kon gaan.
  Half vorig jaar was ik 54 1/2 en dacht ik ga eens horen in Hasselt, daar vertelde ze me dat de regel afgeschaft was en dat ik nu ten vroegste op pensioen kan gaan als ik 61 ben . Dikke dumper was me dat.

  Rudolf

  1. Beste Rudolf,

   Tenzij je heel de tijd in het buitenland bent geweest en geen Belgische kranten gelezen hebt in de tussentijd, zal het je niet ontgaan zijn dat er heel wat gewijzigd is en aan het wijzigen is in alle pensioenstelsels. Dit met de bedoeling iedereen langer te laten werken. Je kan jouw eigen dossier tegenwoordig online opvolgen en info vragen aan de RVP-Hasselt ivm een mijnwerkerpensioen. Als men je gezegd heeft dat je op pensioen kan gaan op 61 jaar is dat nog steeds minstens 4 jaar vroeger als de normale pensioenleeftijd. Hou er wel rekening bij dat elk jaar de termijn opschuift.

   Mvg

   Robert

 4. hoe is het mogelijk dat er tijdens iemand zijn loopbaan de pensioenleeftijd steeds maar word opgetrokken?Ben 52 jaar en reeds 36 jaar actief (6jaar ondergrond) de rest produktiearbeider in posten.Kreeg een brief van RVP dat ik nog min tot 60jaar of tot 62jaar moet werken.zal dan wel aan 45jaar komen wat niet veel Belgen halen.Kan er niet eens over mijnwerkersjaren voor ons aan 1.5jaar per dienstjaar gesproken worden.graag een reactie .MVG Erik

 5. Beste,

  Ik ben sinds september gepensioneerd en krijg dus verwarmingstoelage.
  Nu hoor ik dat deze tot 65 wordt uitbetaald en dan stopt.
  Is dit juist, ik dacht dat deze levenslang werd toegekend?

  Gr Gerard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.