Feestelijke oppensioenstelling van Eric Donckier van HBVL – C-mine Compressorenhal

Vrijdag 2 Juni 2017

Meneer Donckier,
Beste Eric,

Het is een fantastisch feest dat ge hier hebt bijeengebracht: ministers, parlementairen van alle strekkingen, de hele pers, de gestelde lichamen, … Ik ben toch wel onder de indruk.

Maar het kan toch niet dat gij op pensioen gaat zonder een positief aandenken aan de mijnwerkers. Daarom zijn we met een kleine groep gekomen als vertegenwoordigers van alle Limburgse Mijnwerkers, Oost en West. Hoe dan ook hebben wij mee uw carrière bepaald en eerlijk gezegd, gij ook de onze, omwille van de invloedrijke artikels in Het Belang Van Limburg. Gij hebt er voor gezorgd dat ons lampje, de mijnlamp is blijven branden.

Wij waren het vaak niet eens met U, want ge hebt eigenlijk de sluiting van de koolmijnen mee mogelijk gemaakt.  Veel mijnwerkers zochten hun informatie in uw krant op momenten dat ze keuzes moesten maken voor een vertrekpremie. Die informatie was trouwens beter dan die we op de mijn kregen. Een pluim daarvoor! De belangrijkste krant van Limburg had en heeft nog altijd heel veel invloed onder ons allemaal.

En ge hebt het heel vaak ook echt opgenomen voor Limburg als journalist en politiek commentator. Ge hebt vaak voor éénheid gepleit. Daarvoor zijn wij U erkentelijk. Wij mijnwerkers zijn te lang verdeeld geweest in mannen van het oosten en mannen van het Westen. Dat is nu echt verleden tijd. Ik ben vandaag naar hier gekomen als symbolische vertegenwoordiger van alle mijnwerkers. Wij willen verder meewerken aan de toekomst van Limburg. Het nieuwe Limburg, waarvan gij het eerste steentje hebt gemetseld.

En zoals uw rol met het op pensioen gaan volgens ons niet zal uitgespeeld zijn, zo is ook onze rol niet uitgespeeld:

  • Wij zetten ons nog elke dag in voor het behouden en het waarderen van de mijngeschiedenis die aan de basis ligt van de rijkdom van het Limburgse volk
  • Wij zetten ons nog elke dag in om aandacht te vragen voor de mogelijkheden die onze bodemrijkdom nog altijd te bieden heeft

Tussen haakjes: er zit nog 600 miljoen ton hoogwaardige steenkool onder onze voeten. Steenkool die niet moet dienen voor de staalnijverheid of de energieproductie, wel voor chemie!

Wij hoorden Bondskanselier Angela Merkel deze week nog zeggen dat Europa haar lot weer in eigen handen moet nemen. Er zijn vandaag technieken om steenkool hoogtechnologisch te winnen en zo in Limburg een nieuwe chemische nijverheid te maken. Met een nieuwe generatie pioniers. Goed werk betekent welvaart voor velen en een mooie toekomst voor Limburg. Dus ik denk dat het verhaal van Limburg en zijn steenkool nog niet ten einde is. Wij hebben de steenkool in Limburg. Dit in tegenstelling tot Vlaanderen, dat vaak aasde en misschien nog aast op de uitgespaarde gelden van de mijnwerkers. De Limburgse media moeten daarvoor alert blijven. Wij rekenen daarvoor ook op uw opvolgers.

Misschien volgt gij en de anderen in deze zaal ook Facebook, waar nu bekend gemaakt wordt dat het door de acties en het lobbywerk van mijnwerkers is dat de reconversie en LRM en andere succesverhalen er gekomen zijn. Wij lezen dan ook met veel genoegen dat men, 20 jaar na de lancering ervan, het KOLENSPOOR eindelijk gaat zien als het zinvolle en verbindende reconversieproject. En eindelijk is er ook aandacht van het beleid voor het erfgoed van de koolmijnen. Misschien wordt er toch nog recht gedaan aan de geschiedenis.

Daarom hebben we voor U ne ferme symbolische cadeau meegebracht: een schild met alle vroegere koolmijnen erop én een originele mijnlamp.

Ons vuur zal nooit doven! Wij wensen U, Eric Donckier, hetzelfde toe!

Jean Ooms, namens alle mijnwerkers van Limburg

HBVL 3 Juni 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.